Viktigt steg i Sveriges militära integration i Nato

Vid en ceremoni på Karlbergs slott under torsdagen antogs en gemensam deklaration som undertecknades av överbefälhavare Micael Bydén och General Philippe Lavigne, Supreme Allied Commander Transformation.

Påskrivet
Påskrivet
Vid en ceremoni på Karlbergs slott under torsdagen antogs en gemensam deklaration som undertecknades av överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
Många herrar på rad
Ceremonin hölls på Karlbergs slott med flera gäster från Nato. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
General Philippe Lavigne, Supreme Allied Commander Transformation.
General Philippe Lavigne, Supreme Allied Commander Transformation. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
Försvarsministern
Försvarsminister Pål Jonson välkomnas till ceremonin. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
ÖB
Överbefälhavare Micael Bydén och General Philippe Lavigne anländer. Soldater ur Livgardet skyldrar gevär. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten

Från allra första början som allierad har Sverige varit en del av Natos avskräckning, kollektiva försvar och en naturlig del av försvarsplaneringen. Men i och med deklarationen som nu undertecknats har Sveriges formella integrationsfas i Nato avslutats. Försvarsmakten ingår därmed även formellt fullt ut i Natos planer och operationer.

– Det är ett historiskt år för Sverige när vi nu blivit allierade. Efter att ha varit en av Natos närmaste partner är vi nu allierade. Men vi måste vara ödmjuka. Vi är fortfarande i början av en integrationsprocess som kommer att ta tid, säger Micael Bydén.

Rent praktiskt kommer integrationen fortsatt vägledas av två planer; ”National Integration Plan” och ”NATO Support Plan”.

– Diskussionerna vid dagens möte visade verkligen att vi har ett mycket gott samarbete med alla delar i Nato och jag är övertygad om att detta fina samarbete kommer fortsätta. Jag vill rikta ett stort tack till alla som bidragit med ett gediget arbete i denna fas av integrationsprocessen, säger Micael Bydén.